Türkiye Cumhuriyeti

Ticker

Seçime Gidiyoruz?

2023 Yılında Seçime Girecek Partiler

Yüksek Seçim Kurulu Türkiye geneli seçime katılma yeterliliğine sahip partileri açıkladı. 24 olan seçime girme yeterliliğine sahip siyasi parti sayısı 27 oldu. YSK’nın açıkladığı liste ile 24 olan seçime girme yeterliliğine sahip parti sayısı Adalet Partisi, Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisinin eklenmesi ile 27’ye çıktı.

YSK'nın oy birliği ile aldığı kararlar sonrasında partilerin "seçime girme yeterliliği" konusunda karar veriliyor. Örgütlü il sayısı ve büyük kongre yapmak gibi şartları karşılayan partiler seçime girme yeterliliğine sahip oluyorlar. 

Mevzuata göre 41 ilde teşkilatlanmalarını tamamlayan partilerin ayrıca, büyük kongrelerini yapmış olmaları ve bunun üzerinden 6 ay geçmiş olması şartı aranıyor. Son kurulan siyasi parti arasında yer alan Ümit Özdağ’ın Genel Başkanı olduğu Zafer Partisi ve Ayhan Bilgen’in Genel Başkanı olduğu Türkiye’nin Sesi Partisi ise seçime girme yeterliliğine sahip partiler arasında yer almadı. 2023 yılı Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için geri sayım sürüyor. Seçime 1 yıl kala siyasi partiler de örgütlenmelerini ve seçime girmek için gerekli şartları yerine getirmeye çalışıyor. Seçime girecek partilerin listesi şöyle;

  1. Adalet Partisi,
  2. AK Parti,
  3. Anavatan Partisi,
  4. Bağımsız Türkiye Partisi,
  5. Büyük Birlik Partisi,
  6. Cumhuriyet Halk Partisi,
  7. Demokrasi ve Atılım Partisi,
  8. Demokratik Sol Parti,
  9. Demokrat Parti,
  10. Emek Partisi,
  11. Gelecek Partisi,
  12. Genç Parti,
  13. Halkların Demokratik Partisi,
  14. Hür Dava Partisi,
  15. İYİ Parti,
  16. Memleket Partisi,
  17. Millet Partisi,
  18. Milliyetçi Hareket Partisi,
  19. Muhafazakar Yükseliş Partisi,
  20. Saadet Partisi, Sol Parti,
  21. Türkiye Değişim Partisi,
  22. Türkiye İşçi Partisi,
  23. Türkiye Komünist Hareketi,
  24. Türkiye Komünist Partisi,
  25. Vatan Partisi,
  26. Yeniden Refah Partisi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar